Το Μουσείο βρίσκεται εντός του Κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Πειραιά.
Ξεκίνησε ως όραμα του Μανόλη Φωτόπουλου, συνταξιούχου υπαλλήλου του ΗΣΑΠ, το 1995, με στόχο ν’ αναδειχθεί η ιστορία του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου και ο ρόλος των Εργαζομένων στην Εταιρία.
Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 2005, αρχικά σε άλλη τοποθεσία και έχοντας στη συλλογή του 1250 αντικείμενα. Σήμερα, στο νέο τετραώροφο κτίριο, απ’ ότι μας είπε ο ξεναγός μας, ο κύριος Παύλος, ο οποίος είναι συνταξιούχος του ΗΣΑΠ, εκτίθενται 6000 αντικείμενα και στις αποθήκες του Μουσείου υπάρχουν άλλα 20.000 αντικείμενα που πρόκειται σταδιακά να εκτεθούν.
Το Μουσείο είναι ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δεν χρηματοδοτείται από το κράτος αλλά στηρίζεται, κυρίως, σε χορηγίες. Περιλαμβάνει ενημερωτικό υλικό, φωτογραφίες και αντικείμενα από την προϊστορία του σιδηρόδρομου, το «θηρίο» της Κηφισιάς, στολές σιδηροδρομικών, εργαλεία, τμήματα του χυτηρίου, του μηχανουργείου και του ξυλουργείου, καθώς και πληροφορίες και εξαρτήματα για το τραμ της Παραλίας και του Περάματος. Στο ισόγειο υπάρχει μοντέλο βαγόνι 120 χρόνων ξύλινο, ελληνικής κατασκευής.
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν, το ίδιο και κάποιοι από τους γονείς που μας συνόδευσαν στην περιήγηση. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία σ’ ένα χώρο φτιαγμένο με αγάπη και μεγάλο μεράκι για την ιστορία των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων!
Η υπεύθυνη Καθηγήτρια
Κορωνάκη Δέσποινα
Στους χώρους του Θεάτρου, οι μαθητές συνεργάστηκαν δημιουργικά με αξιόλογους επαγγελματίες, συμμετέχοντας κατά ομάδες σε εργαστήριο της επιλογής τους (Υποκριτική, Ψηφιακή Σκηνογραφία, Μουσική, Σκηνοθεσία). Αποτέλεσμα των εργαστηρίων ήταν η παραγωγή δύο ολιγόλεπτων ψηφιακών παραστάσεων- ταινιών. Την προετοιμασία των μαθητών και την ενθάρρυνση για την συμμετοχή τους στο καινοτόμο πρόγραμμα επιμελήθηκαν οι Εκπαιδευτικοί Δήμητρα Βάντζου-Εικαστικά και Σοφία Σβάρνα-Μουσική. Η εκπαίδευση στην τέχνη και η εκπαίδευση διαμέσου της τέχνης, όπως διαπιστώθηκε, ήταν μια πολύπλευρη και πλούσια αισθητική εμπειρία και όχι μόνο, για τους μαθητές, οι οποίοι μεταξύ άλλων ασκήθηκαν σε δεξιότητες όπως: κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, συνεργασία και επικοινωνία.
Η εκπαιδευτική αυτή δράση είχε ως κύριο στόχο με τη μορφή ενός ολοκληρωμένου Dο It Yourself – kit δράσης και εξερεύνησης να εφοδιάσει τους μαθητές με τον απαραίτητο εξοπλισμό για έρευνα, περιδιάβαση, επιτόπια παρατήρηση και καταγραφή μέσα και έξω από το σχολικό περιβάλλον, με σκοπό τη θέαση της καθημερινής ζωής ως μια ευκαιρία καλλιτεχνικής πράξης. Οι μαθητές έχοντας ως αφόρμηση τον μύθο της Δήμητρας περιηγήθηκαν στην πόλη του Πειραιά, παρατήρησαν, φωτογράφισαν, κατέγραψαν και τελικά δημιούργησαν τον δικό τους μύθο για την πόλη που στεγάζει το σχολείο μας.
Αρχικά, οι μαθητές έμαθαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία της Εθνικής Βιβλιοθήκης και στη συνέχεια εργάστηκαν ομαδικά σε πηγές που τους δόθηκαν από τους υπεύθυνους της δράσης συγγράφοντας τις δικές τους μικρές εργασίες, τις οποίες παρουσίασαν στην ολομέλεια. Επιπρόσθετα, παρακολούθησαν ολιγόλεπτη ταινία animation, αναζήτησαν πτυχές του αλληγορικού της περιεχομένου και τη συνέδεσαν με τη δική τους εργασία επί των πηγών. Ο ευρύτερος στόχος της δράσης ήταν να γίνει αντιληπτή η αξία του βιβλίου και η σημασία του στον πνευματικό βίο του ανθρώπου.