ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

+30 210 4122260 (Διεύθυνση)

+30 210 4122057 (Υποδιεύθυνση)

φαξ: +30 210 4114050

Σωτήρος Διός 17

Τ.Κ.: 185 35

Πειραιάς

gympeiri@sch.gr

Δευτέρα - Παρασκευή

08:00 - 14:30

Δράσεις

  • Επίσκεψη στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΗΣΑΠ

Την Κυριακή, στις 26-11-2023, τα μέλη του ομίλου «Πάμε Μουσείο» του Πρότυπου Γυμνασίου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων του Σωματείου Συνταξιούχων του ΗΣΑΠ. Στην παρέα μας προστέθηκαν και αρκετοί γονείς, τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ.

Το Μουσείο βρίσκεται εντός του Κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Πειραιά.
Ξεκίνησε ως όραμα του Μανόλη Φωτόπουλου, συνταξιούχου υπαλλήλου του ΗΣΑΠ, το 1995, με στόχο ν’ αναδειχθεί η ιστορία του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου και ο ρόλος των Εργαζομένων στην Εταιρία.

Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 2005, αρχικά σε άλλη τοποθεσία και έχοντας στη συλλογή του 1250 αντικείμενα. Σήμερα, στο νέο τετραώροφο κτίριο, απ’ ότι μας είπε ο ξεναγός μας, ο κύριος Παύλος, ο οποίος είναι συνταξιούχος του ΗΣΑΠ, εκτίθενται 6000 αντικείμενα και στις αποθήκες του Μουσείου υπάρχουν άλλα 20.000 αντικείμενα που πρόκειται σταδιακά να εκτεθούν.

Το Μουσείο είναι ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δεν χρηματοδοτείται από το κράτος αλλά στηρίζεται, κυρίως, σε χορηγίες. Περιλαμβάνει ενημερωτικό υλικό, φωτογραφίες και αντικείμενα από την προϊστορία του σιδηρόδρομου, το «θηρίο» της Κηφισιάς, στολές σιδηροδρομικών, εργαλεία, τμήματα του χυτηρίου, του μηχανουργείου και του ξυλουργείου, καθώς και πληροφορίες και εξαρτήματα για το τραμ της Παραλίας και του Περάματος. Στο ισόγειο υπάρχει μοντέλο βαγόνι 120 χρόνων ξύλινο, ελληνικής κατασκευής.

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν, το ίδιο και κάποιοι από τους γονείς που μας συνόδευσαν στην περιήγηση. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία σ’ ένα χώρο φτιαγμένο με αγάπη και μεγάλο μεράκι για την ιστορία των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων!

Η υπεύθυνη Καθηγήτρια
Κορωνάκη Δέσποινα

  • Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά «Λαϊκός Πολιτισμός στον ψηφιακό μας κόσμο»

Την Δευτέρα 20/11/2023, οι Μαθητές και οι Μαθήτριες των τμημάτων Α4 και Β2, επισκέφτηκαν το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για να συμμετάσχουν μέσω ενός καινοτόμου Εκπαιδευτικού Προγράμματος σε μία «καλλιτεχνική περιπέτεια» που αξιοποιεί τις ψηφιακές εφαρμογές, για να εξοικειώσει τους εφήβους με τον λαϊκό πολιτισμό της Ελλάδας. Το ταξίδι στον λαϊκό πολιτισμό, ως μια βιωματική διακαλλιτεχνική δράση, εξερευνά τα μυστικά των κειμένων “Γκόλφω” (Β2) του Σπυρίδωνα Περασιάδη και “Του νεκρού αδερφού” (Α4).

Στους χώρους του Θεάτρου, οι μαθητές συνεργάστηκαν δημιουργικά με αξιόλογους επαγγελματίες, συμμετέχοντας κατά ομάδες σε εργαστήριο της επιλογής τους (Υποκριτική, Ψηφιακή Σκηνογραφία, Μουσική, Σκηνοθεσία). Αποτέλεσμα των εργαστηρίων ήταν η παραγωγή δύο ολιγόλεπτων ψηφιακών παραστάσεων- ταινιών. Την προετοιμασία των μαθητών και την ενθάρρυνση για την συμμετοχή τους στο καινοτόμο πρόγραμμα επιμελήθηκαν οι Εκπαιδευτικοί Δήμητρα Βάντζου-Εικαστικά και Σοφία Σβάρνα-Μουσική. Η εκπαίδευση στην τέχνη και η εκπαίδευση διαμέσου της τέχνης, όπως διαπιστώθηκε, ήταν μια πολύπλευρη και πλούσια αισθητική εμπειρία και όχι μόνο, για τους μαθητές, οι οποίοι μεταξύ άλλων ασκήθηκαν σε δεξιότητες όπως: κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, συνεργασία και επικοινωνία.

  • Συμμετοχή στην εκπαιδευτική δράση «Μυστήριο_52 ΜΥSTIKIT Ελευσίνα»

Το σχολείο μας με το τμήμα Β1 Γυμνασίου συμμετείχε σε δράση που διοργάνωσε η “2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης” σε συνεργασία με την Very Young Contemporary Art με τίτλο το «Μυστήριο_52 ΜΥSTIKIT Ελευσίνα» για μαθητές των σχολείων όλης της χώρας.

Η εκπαιδευτική αυτή δράση είχε ως κύριο στόχο με τη μορφή ενός ολοκληρωμένου Dο It Yourself – kit δράσης και εξερεύνησης να εφοδιάσει τους μαθητές με τον απαραίτητο εξοπλισμό για έρευνα, περιδιάβαση, επιτόπια παρατήρηση και καταγραφή μέσα και έξω από το σχολικό περιβάλλον, με σκοπό τη θέαση της καθημερινής ζωής ως μια ευκαιρία καλλιτεχνικής πράξης. Οι μαθητές έχοντας ως αφόρμηση τον μύθο της Δήμητρας περιηγήθηκαν στην πόλη του Πειραιά, παρατήρησαν, φωτογράφισαν, κατέγραψαν και τελικά δημιούργησαν τον δικό τους μύθο για την πόλη που στεγάζει το σχολείο μας.

Δράση “Μυστήριο_52 ΜΥSTIKIT Ελευσίνα” – η βαλίτσα!
Δράση “Μυστήριο_52 ΜΥSTIKIT Ελευσίνα” – η βαλίτσα!

  • Συμμετοχή στην εκπαιδευτική δράση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Scripta… Volant!»

Την Πέμπτη 26/10/2023 και ώρα 9:00-12:00 μαθητές του σχολείου μας με τη συνοδεία εκπαιδευτικών τους συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος με τίτλο «Scripta… Volant!», που πραγματοποιήθηκε στο Βαλλιάνειο Μέγαρο επί της οδού Πανεπιστημίου.

Αρχικά, οι μαθητές έμαθαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία της Εθνικής Βιβλιοθήκης και στη συνέχεια εργάστηκαν ομαδικά σε πηγές που τους δόθηκαν από τους υπεύθυνους της δράσης συγγράφοντας τις δικές τους μικρές εργασίες, τις οποίες παρουσίασαν στην ολομέλεια. Επιπρόσθετα, παρακολούθησαν ολιγόλεπτη ταινία animation, αναζήτησαν πτυχές του αλληγορικού της περιεχομένου και τη συνέδεσαν με τη δική τους εργασία επί των πηγών. Ο ευρύτερος στόχος της δράσης ήταν να γίνει αντιληπτή η αξία του βιβλίου και η σημασία του στον πνευματικό βίο του ανθρώπου.

Δράση «Scripta… Volant!»
Δράση «Scripta… Volant!»
Δράση «Scripta… Volant!»
Δράση «Scripta… Volant!»

  • Συμμετοχή στις μέρες ERASMUS

Το Πρότυπο Γυμνάσιο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά έλαβε μέρος την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023 στις μέρες Εράσμους, που διοργανώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής επιτροπής. Η δράση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και στη διάρκεια αυτής οι μαθητές μας παρουσίασαν σε μαθητές από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ιταλία και την Ισπανία στοιχεία για την πόλη του Πειραιά και σημαντικές πληροφορίες για το σχολείο μας.
Δράση "Ημέρες Erasmus"
Δράση “Ημέρες Erasmus”
Δράση "Ημέρες Erasmus"
Δράση “Ημέρες Erasmus”
Τα ποιήματα του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής
Δραπέτες, Δ. Σκλαβενίτης, χαρακτικό
“Ιστορίες από το παρελθόν. Η Αττική μέσα από τις αρχαίες επιγραφές”
Μαθητές και μαθήτριες φαντάζονται, σχολιάζουν, μοιράζονται προσωπικά ημερολόγια από όσα είδαν και άκουσαν την περίεργη άνοιξη του 2020.
Επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό μας περιοδικό “Τελευταίο θρανίο”!
Δεκέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031