The child has one intuitive aim: self development
«Είναι όμορφη και ευγενική. Είναι δέκα χιλιάδων ετών. Είναι τόσο σύγχρονη όσο το αύριο, και τόσο απέραντη όσο η έννοια του χρόνου στα μαθηματικά.
Η μουσική είναι αγαπημένη- και δεν χαρίζεται σε κανέναν».
Duke Ellington, συνθέτης jazz
Η λέξη «μουσική» αντλεί την ετυμολογία της από τις Μούσες της ελληνικής αρχαιότητας. Αξιοποιώντας διαχρονικό εύρος και διαπολιτισμικό πλάτος, στον όμιλο μουσικής επιχειρούμε να εκτιμήσουμε το φαινόμενο της τέχνης αυτής συνολικά. Ο όμιλος έχει τόσο βιωματικό όσο και θεωρητικό χαρακτήρα: τόσο κάνουμε μουσική όσο ερευνούμε για αυτή, καλλιεργούμε τις αισθήσεις και διαμορφώνουμε αισθητική. Μερικές από τις ειδικές θεματικές που μας έχουν απασχολήσει ως τώρα είναι: «Μουσική και οι άλλες τέχνες (ζωγραφική, ποίηση, χορός)», «Η μουσική στο θέατρο», «Από την αρχαία τραγωδία στην γέννηση της όπερας», «Σύγχρονη Δημοφιλής Μουσική», «Έλληνες Συνθέτες και η Ελληνική Εθνική Σχολή», «Μουσικός Αυτοσχεδιασμός και Σύνθεση», «Μουσική και Επιστήμη: Οι τέσσερις εποχές», «Μουσικοκριτική/Μουσική δημοσιογραφία» κ.α.
Η συνεργασία με τον Όμιλο Θεάτρου είναι σε ετήσια βάση και οδηγεί σε τελική παράσταση με τους μαθητές, όπου ο Όμιλος Μουσικής σχεδιάζει, επιμελείται, και παίζει ζωντανά επί σκηνής την μουσική της εκάστοτε παράστασης. Το 2015-6 στην παράσταση «Το Σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου παρουσιάσαμε ρεπερτόριο ελληνικό παραδοσιακό και ευρύτερα της Μεσογείου. Το 2016-7 συμμετείχαμε με την αυτοσχέδια μαθητική παράσταση «Σπινθήρες κι Αστρόσκονη» στο Φεστιβάλ «Μαθαίνοντας την επιστήμη μέσα από το θέατρο» υπό την αιγίδα του Καποδιστριακού Παν. Αθηνών, όπου αποσπάσαμε 2 βραβεία: «Καλύτερη μουσική επένδυση», «Καλύτερη Μουσική Αναπαράσταση Επιστημονικών εννοιών» με συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς αποκλειστικά των μαθητών. Το 2017-8 έπειτα από πρόσκληση της καλλιτεχνικής κολεκτίβας «Horror Vaccui» (και σε συνεργασία με τον Όμιλο Ιστορίας Τέχνης) παίξαμε την ομώνυμη μουσική στα εγκαίνια της έκθεσης «No Milk Today» στην γκαλερί- παλαιό Γαλακτοπωλείο της Τσαμαδού στα Εξάρχεια. Το 2018-9 είχαμε την μουσική επιμέλεια της παράστασης «Τι είναι πάλι αυτός ο έρωτας» που ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος, με την συνεργασία της σκηνοθέτιδος Κίρκης Καραλή. Τη χρονιά 2018-9 η θεματική είναι «Μουσική και Νέα Μέσα: Μουσικές Ραδιοφωνικές Εκπομπές». Οι εκπομπές των παιδιών που θα δημιουργηθούν, θα μεταδοθούν από την εκπαιδευτική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας European School Radio.
ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΟΜΙΛΟΥ: http://omilosmousikision.blogspot.com/